02.09.2018 08:38

Päihteisiin liittyvä infotilaisuus kiinnosti vanhempia

KiVan 23.8.2018 järjestämä päihdeinfo keräsi Aurinkokiven koululle lähes 70 henkeä. Tilaisuudessa saatiin tietoa alueella liikkuvista päihteistä, mopoihin, liikenneturvallisuuteen ja mopojen virittämiseen liittyvistä asioista ja siitä, mistä saa apua, jos päihteistä tulee ongelma omassa perheessä tai lähipiirissä. Paikalla oli asiantuntijoita Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta, Vantaan kaupungin nuorisotyöstä ja Länsi-Vantaan lastensuojelusta.

Kivistön alueella yleisin päihde on paikalla olleiden asiantuntijoiden mielestä nuuska. Poliisi lukee myös tupakkatuotteet päihteisiin. Toiseksi yleisimpiä päihteitä ovat kannabis ja alkoholi.

- Kannabista on helpompi saada kuin pussikaljaa, totesi Kivistön alueen erityisnuorisotyöntekijä Joona Niemi.

Nuoret hankkivat kannabista Instagramin, Snapchatin tai Tor-verkon kautta. Tieto huumeita välittävistä henkilöistä kulkee myös suusta suuhun. Kannabis on myös varsin halpaa, joten rahakaan ei ole nuorelle este. Yksi gramma kannabista maksaa noin 15 euroa ja siitä riittää käyttöannos monelle henkilölle.

 

Miten huumeita käyttävän nuoren tunnistaa?

Jukka Ritamaa Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta näytti paikan päällä kannabiksen käyttöön liittyvää välineistöä, jotta vanhemmat osaavat tunnistaa ne, jos sellaisia alkaa löytyä nuoren hallusta. Esimerkiksi vesipiipun virkaa saattaa toimittaa tyhjä muovipullo, jossa on kyljessä reikä ja pilli.

Paikallaolijat saivat myös kokeilla, miltä kannabis tuoksuu.

-  Kun kannabista käyttävä nuori tulee kotiin, ei haise alkoholi. Siksi on tärkeää tunnistaa kannabiksen haju, Ritamaa sanoi.

Ritamaa kertoi, että kannabista käyttävä nuori alkaa helposti ihannoida sitä. Hänen huoneeseensa saattaa ilmestyä kannabikseen liittyvää symboliikkaa tai kännykän taustakuvaksi tulla vaikkapa kannabiksenlehti.

 

Mitä käytöstä seuraa?

Jos nuori jää kiinni huumausaineen käytöstä, seuraukset vaihtelevat iän ja rikoksen toistuvuuden mukaan huomautuksesta ja sakosta rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Lain mukaan ensikertalaiselle huumausaineen käyttörikokseen syyllistyneelle annetaan huomautus. Alle 18-vuotiaalle järjestetään puhuttelutilaisuus, jossa syyttäjä puhuttaa nuoren yhdessä sosiaalityöntekijän ja poliisin kanssa. Alaikäisistä tehdään aina kuitenkin myös lastensuojeluilmoitus. Toisesta kiinnijäämisestä seuraa useimmiten sakko.

On hyvä tiedostaa, että poliisilla on oikeus pakkokeinoihin myös huumausaineen käyttörikosta epäiltäessä. Poliisi voi tehdä esimerkiksi kotietsinnän.  Rikos kirjataan poliisin tietojärjestelmään seurauksesta riippumatta.

Jukka Ritamaa sanoo, että tapahtuneesta voi aiheutua ongelmia esimerkiksi työharjoittelupaikkaa hakiessa.

- Jos hakee oppilaitokseen, pääsee sisään, mutta tietyissä ammateissa pitää työharjoittelupaikan saadakseen läpäistä turvallisuusselvitys. Esimerkiksi lentokentän ammatit ovat tällaisia.

 

Miten ennaltaehkäistä nuoren huumekokeiluja?

Sosiaalityöntekijä Venla Abney ja erityissosiaaliohjaaja Laura Markkanen Länsi-Vantaan lastensuojelun avopalveluista korostavat, että paras tapa ennaltaehkäistä ongelmia on pitää mahdollisimman avoimet ja luottamukselliset välit nuoreen.

On tärkeää olla kiinnostunut nuoren tekemisistä jo ennen kuin mitään erityistä tapahtuu. Kun nuori tietää, mitä vanhempi ajattelee ja miten hän kenties reagoi, on nuoren helpompi tulla puhumaan tiukoissa tilanteissa. Tämä koskee tilanteita aina eikä vaan silloin, kun nuori on tekemisissä päihteiden kanssa.

 

Mistä apua ja tukea?

Nuortenkeskus Nuppi,

vantaa.fi/nuppi

Vernissakatu 6, 5. krs.

p. 09 8392 6063 ma-pe klo 9-11

 

Perhekoutsit

vantaa.fi/perhekoutsit

p. 043 826 6279, arkisin klo 10-18

 

Sosiaalipalvelut lapsiperheille

p. 040 182 9802, ma-pe klo 9-15

 

Lastensuojelun virka-aikainen päivystys

p. 09 839 33337 ma-pe klo 8-16

 

Sosiaali- ja kriisipäivystys

p. 09 8392 4005

 

Irti Huumeista ry

irtihuumeista.fi

p. 0800 980 66

ma-pe klo 9-15, ma-to klo 18-21

 

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry

ehyt.fi

p. 0800 900 45, 24 h

Mobiilivinkki p. 18182

 

—————

Takaisin